مریم میرزاخانی کیست؟| افتخارات مریم میرزاخانی

مریم میرزاخانی از زنان پیشرو در ریاضیات می‌باشد. برخلاف عمر کمش خدمت‌های زیادی را به جامعه علمی نمود

توسط مدیر سایت در 27 مرداد 1402

مریم میرزاخانی از زنان پیشرو در ریاضیات می‌باشد. برخلاف عمر کمش خدمت‌های زیادی را به جامعه علمی نموده است .و چند قضیه مهم پیچیده و حل نشدنی را خود حل نموده و استعدادش مثال زدنی است . وی جوایز زیادی را از موسسات و کشورهای مختلف دریافت نموده و اعتبار و شهرت علمی بالایی را به عنوان یک دانشمند ایرانی کسب کرده است. با خواندن زندگی‌ نامه خانم میرزاخانی می توانید نکات مهم و طلایی زندگی ساده وی را در زندگی خود به کار ببرید .

وی از نشریه‌های معتبر علمی در آمریکا این بانوی ریاضیدان را به عنوان یکی از ۱۰ جوان پژوهشگر برگزیده در سال ۲۰۰۵ معرفی نمود . وی از طرف مجله نیچر که از مهم‌ترین مجله‌های علمی در سطح جهان می‌باشد . هم به عنوان یکی از ۱۰ نفر مهم و موثر در سال ۲۰۱۴ انتخاب شد که عضو آکادمی علوم آمریکا بوده و اولین برنده زنی بود که مدال فیدلز را دریافت نمود .که به تعبیری مانند مدال جایزه نوبل در ریاضیات می‌باشد..

 

دیگران درباره مریم میرزاخانی چه می گویند؟

در رابطه با اصالت مریم میرزاخانی باید گفت که وی اهل تهران بود. (زاده ۱۳ اردیبهشت ۱۳۵۶، تهران) ریاضیدان ایرانی و استاد دانشگاه استنفورد است. او در ۳۱ سالگی و در دانشگاه استنفورد به عالی‌ترین جایگاه دانشگاهی، مقام استادی، رسید. میرزاخانی در سال ۲۰۱۴، برنده مدال فیلدز شد، که بالاترین جایزه در ریاضیات است.

وی نخستین زن و نخستین ایرانی برنده جایزه فیلدز است.مریم میرزاخانی در دوران تحصیل در دبیرستان فرزانگان تهران، برنده مدال طلای المپیاد جهانی ریاضی در سال‌های ۱۹۹۴ (هنگ‌کنگ) و ۱۹۹۵ (کانادا) شد و در این سال به عنوان نخستین دانش‌آموز ایرانی نمره کامل را به دست آورد. وی نخستین دختری بود که به تیم المپیاد ریاضی ایران راه یافت و اولین دختری بود که در المپیاد ریاضی ایران طلا گرفت.

همچنین او نخستین کسی بود که دو سال مدال طلا گرفت و نخستین فردی بود که در آزمون المپیاد ریاضی جهانی نمره کامل را به دست آورد. سپس کارشناسی خود را در رشته ریاضی از دانشگاه شریف گرفت و در سال ۱۹۹۹ برای ادامه تحصیل دکترا به دانشگاه هاروارد رفت.

زندگی‌نامه مریم میرزاخانی از زبان خودش

مریم میرزاخانی در سال‌های ۱۳۷۳ و ۱۳۷۴ از دبیرستان فرزانگان تهران موفق به کسب مدال طلای المپیاد ریاضی کشوری شد و بعد از آن در سال ۱۹۹۴ در المپیاد جهانی ریاضی هنگ کنگ با ۴۱ امتیاز از ۴۲ امتیاز مدال طلای جهانی گرفت. سال بعد یعنی ۱۹۹۵ در المپیاد جهانی ریاضی کانادا با ۴۲ امتیاز از ۴۲، رتبه اول طلای جهانی را به دست آورد.

میرزاخانی دوره کارشناسی ریاضی در دانشگاه صنعتی شریف طی کرد. او با دریافت بورسیه از طرف دانشگاه هاروارد به آنجا رفت و دوره دکتری خود را در دانشگاه هاروارد پشت سرگذاشت.

حادثه تصادف پروفسور میرزاخانی

در اسفندماه ۱۳۷۶ اتوبوس حامل دانشجویان ریاضی شرکت‌کننده در بیست و دومین دوره مسابقات ریاضی دانشجویی، که در آن تیم متشکل از میرزاخانی، ایمان افتخاری و حسین نمازی در آن رتبه اول کشور را کسب کرده بودند، که از اهواز راهی تهران بود (مسابقات ریاضی دانشجویی در اهواز برگزار شد.) به دره سقوط کرد .

و طی آن شش تن از دانشجویان نخبه ریاضی دانشگاه صنعتی شریف جان باختند.  و مریم میرزاخانی از جمله دانشجویان بازمانده از این سانحه بود. اصالت مریم میرزاخانی به پدر و مادر علمی و فرهیخته وی برمی گردد. آنها که کسب علم برایشان اولویت بالایی داشت .مصمم شدند مریم را برای ادامه تحصیل به خارج بفرستند.

فعالیت‌ های میرزاخانی

او به همراه ۹ محقق برجسته دیگر در چهارمین نشست ۱۰ استعداد درخشان نشریه پاپیولار ساینس در آمریکا مورد تقدیر قرار گرفت. به نوشته یواس‌ای تودی این فهرست ۱۰ نفره، شامل محققان و نخبگان جوانی است که در حوزه‌های ابتکاری مشغول به فعالیت هستند و با این حال معمولاً از چشم عموم پنهان مانده‌اند. این فهرست براساس پیشنهادهای ارائه شده از سوی سازمان‌های گوناگون، رؤسای دانشگاه‌ها و ناشران انتشارات علمی برگزیده شده‌اند.

میرزاخانی در سال ۱۹۹۹ میلادی موفق شد راه‌حلی برای یک مشکل ریاضی پیدا کند. ریاضیدانان مدت‌های طولانی است که به دنبال یافتن راه عملی برای محاسبه حجم رمزهای جایگزین فرم‌های هندسی هذلولی بوده‌اند و در این میان مریم میرزاخانی جوان در دانشگاه پرینستون نشان داد که با استفاده از ریاضیات شاید بتوان بهترین راه را به سوی دست یافتن به راه‌حلی روشن در اختیار داشت: محاسبه عمق حلقه‌های ترسیم شده بر روی سطوح هذلولی.

افتخارات پروفسور میرزاخانی

میرزاخانی در تلاش است تا معمای ابعاد گوناگون فرم‌های غیرطبیعی هندسی را حل کند. در صورتی که جهان از قاعده هندسه هذلولی تبعیت کند، ابتکار وی به تعریف شکل و حجم دقیق جهان کمک خواهدکرد. در واقع مشکل این است که برخی از این اشکال هذلولی همچون doughnuts و یا amoebas دارای ظاهری بسیار نافرم هستند که محاسبه حجم آنها را به معمایی جدی برای ریاضیدانان مبدل کرده است.

با این وجود میرزاخانی با یافتن راهی جدید در واقع دست به یک ابتکار عمل بزرگ زد و با ترسیم یک سری از حلقه‌ها بر روی سطح این گونه اشکال پیچیده به محاسبه حجم آنها پرداخت. کاربردهای عملی اندکی برای پژوهش او وجود دارد، ولی اگر مشخص شود که جهان توسط هندسه هذلولوی اداره می‌شود، کار او می‌تواند به تعریف دقیق شکل و حجم آن کمک کند.

دیدگاه او درباره ریاضیات

اصالت مریم میرزاخانی بر اساس خانواده و تشویق به کسب درجات علمی . همچنین علاقه وی موجب شد او تشنه کسب علم بوده. و معماهای زیادی را در ریاضیات جهان حل کند. به عقیده وی بدون علاقه داشتن به ریاضی ممکن است آن را سرد و بیهوده بیابید. اما زیبایی ریاضیات خود را تنها به شاگردان صبور نشان می‌دهد.

پُرارزش‌ترین بخش لحظه‌ای است که می‌گویی آها! ذوق کشف و لذت فهمیدن چیزی جدید. احساس ایستادن بالای یک بلندی و رسیدن به دیدی شفاف و واضح.

دریافت جایزه فیلدز

او در سال ۲۰۱۴ برنده مدال فیلدز شد که بالاترین نشان علمی رشته ریاضیات است و هر چهار سال یک‌بار به دانشمندان برگزیده زیر ۴۰ سال اهدا می‌شود و از آن به نوبل ریاضیات نیز تعبیر می‌شود. وی نخستین زن و نخستین ایرانی بود که موفق به دریافت این جایزه گشت.

مریم میرزاخانی از نگاه دیگران

توصیف رسمی کمیته مدال فیلدز: "چیره‌دست در گستره قابل توجهی از تکنیک‌ها و حوزه‌های متفاوت ریاضی، او تجسم ترکیبی کمیاب است از توانایی تکنیکی، بلندپروازی جسورانه، بینش وسیع و کنجکاوی ژرف.

  • حسن روحانی رئیس جمهور وقت ایران در تاریخ ۲۲ مرداد ۱۳۹۳ در پیامی که در صفحه فیسبوک وی نیز منتشر شد، ضمن تقدیر از میرزاخانی، دریافت مدال فیلدز را به وی تبریک گفت.
  • رضا فرجی‌دانا، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری پیام تبریکی خطاب به وی و جامعه علمی دانشگاهی کشور صادر کرد.
  • علی اکبر صالحی، معاون رییس جمهوری و رییس سازمان انرژی اتمی ایران در پیامی موفقیت مریم میرزاخانی را در کسب برترین جایزه ریاضیات در جهان را به وی تبریک گفت.
  • محمدرضا عارف، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی و رئیس بنیاد پیشبرد علم و فناوری ایران در پیامی، کسب مدال فیلدز را به مریم میرزاخانی تبریک گفت.
  • جیمز کارلسون از انستیتو ریاضیات کِلی (به انگلیسی : Clay Mathematics Institute) می‌گوید:
    میرزاخانی در یافتن ارتباطات جدید، عالی است. وی می‌تواند به سرعت از یک مثال ساده به دلیل کاملی از یک نظریه ژرف و عمیق برسد.
  • رامین تکلو، استاد ریاضی دانشگاه ایلینوی شیکاگو گفت: "مریم میرزاخانی حتی بدون گرفتن فیلدز هم در میان معروف‌ترین ریاضیدانان جهان بوده است." بهرنگ نوحی، استاد دانشگاه کویین‌مری گفت: "به محض اینکه در هاروارد شروع کرد، مشخص بود که کارش خوب است. مشخص بود که تز دکترایش یک تز انقلابی است.
  • ریچارد داوکینز در حساب توییترش کسب جایزه فیلدز را به وی تبریک گفت.
  • یورگ کرامر (رییس اتحادیه ریاضیدانان آلمان) و گونتر سیگلر (استاد ریاضی دانشگاه آزاد برلین) به میرزاخانی تبریگ گفتند. همچنین نشریات آلمانی چون اشپیگل، فرانکفورتر آلگماینه سایتونگ، زوددویچه تسایتونگ، تاگس اشپیگل و برخی رسانه‌های دیگر در مطالب جداگانه‌ای به این موضوع پرداختند.

جوایز و افتخارات

  • مدال فیلدز ۲۰۱۴ سئول ("List of Fields Medallists")
  • جایزه بنیاد ریاضیات کلی در سال ۲۰۱۴ (Clay Mathematics Institute)
  • جایزه ستر از طرف انجمن ریاضی آمریکا در سال ۲۰۱۳
  • جایزه ای‌ام‌اس بلومنتال در سال ۲۰۰۹
  • مدال طلا (با نمره کامل و نفر اول جهان)، المپیاد جهانی ریاضی (کانادا ۱۹۹۵)
  • مدال طلا. المپیاد جهانی ریاضی (هنگ‌کنگ ۱۹۹۴)
  • و ...

اصالت مریم میرزاخانی و خانواده وی و تلاش و پشتکارش موجب شد وی قدمی بزرگ در سطح جهان برداشته و الهام بخش زنان جهان و بخصوص ایران باشد.


زندگی‌ نامه خانم میرزاخانی

منبع
آخرین مطالب
مقالات مشابه
نظرات کاربرن